Ads Not Available

元宵節知多少

  • By
  • 千居 Spacious
  • February 19, 2016

情人節就啱啱過咗啦,轉下眼咁快就到我地中國人嘅情人節—元宵節。相信大家都對元宵節都有一定嘅認識:賞燈籠,猜燈謎,食湯圓都喺傳統嘅活動。不過,你究竟對元宵節有嘅多嘅認識呢?

元宵節起源

Untitled其實元宵節嘅真實起源已經無從考究,但係你可以將佢追溯到二千年前秦朝嘅時候。有人話它喺為咗紀念呂平,又有人話它源於道教,又可能喺敬佛。不過無論它點開始都好,到咗宋朝嘅時候元宵節都已經成為一個持續5日嘅節日。
 

燈謎

Riddles燈謎大家一定聽過啦,不過原來都有好多種。一個燈謎有三個部份:謎面—就喺謎嘅本身;謎目:就喺謎嘅分類;最後就喺答案謎底。
最常出玩嘅謎類有正扣法:全靠推理。另一種喺分離法,大多都喺要你估一個字。
 

湯圓

IMG_6650團團圓圓—新年嘅第一次月圓食湯圓有一家人團圓嘅意思。源自宋朝明州,它一開始個名喺叫’浮元子’,因為它又浮又沉。
 

分類"